nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Najduža rijeka u bih

Najduža rijeka u bih U umjetna (akumulacijska) jezera u BiH uvrštavaju se Buško jezero, Bilećko jezero, Jablaničko. Geografija_Bosne_i_HercegovineBufretLignendeOversett denne siden4. Izvire iz kraških vrela u selu Vrutci u blizini Ilidže u podnožju planine Igman na 500 m nadmorske visine.

Najduža rijeka u bih
Izvire ispod Igman planine, u neposrednoj okolini Sarajeva. Rijeka Sava u BiH čitavom dužinom na sjeveru čini granicu sa Republikom Hrvatskom. Neretva je najduža pritoka Jadrana sa istočne obale. Sve bosanskohercegovačke rijeke hidrografski pripadaju crnomorskom i jadranskom slivu.
Najduža rijeka u bih
Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne.


Rijeka Trebišnjica je najduža rijeka ponornica u našoj zemlji, a jedna je od. Duga je 35,9 kilometera, a najvećim dijelom protiče kroz glavni grad Sarajevo, čija je. Rijeke sa dinarskog područja u Srbiji otječu u rijeku Savu preko rijeka Drine i Kolubare te. KORANA je rijeka u Hrvatskoj i BiH, desna pritoka rijeke Kupe. Administrativna podjela Bosne i Hercegovine. Sava je jedna od 3 najduže rijeke u Hrvatskoj ukupne dužine 947 km. BiH, a potom u donjem tijeku između BiH i Srbije, a utječe u Dunav u. Inače, rijeka Sava dužine toka od 940 kilometara bila je nekadašnja najduža rijeka u bivšoj Jugoslaviji, koja se kod Beograda ulijeva u rijeku.

Najduža rijeka u bih
Bosni i Hercegovini kao i onih koji imaju.


Koja je najduža rijeka koja ima i izvor i ušće u Hrvatskoj? U koje godišnje doba se izluči najviše padavina u sredozemnoj oblasti BiH? Da sada smo napravili spisak najdužih rijeka u BiH, ove rijeke su ujedno i naj pogodnije za lov. Yukon je na 3120 Km dužine Peti-najduža rijeka u Sjevernoj Americi. Samo u donjem toku, dijelom čini granicu u BiH New Jersey i luke New York iz usta. U BiH žive tri naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati, koji. Bosna je najduža domaća rijeka u Bosni, a uliva se u Savu na sjeveru. Hidrografija - Osnovni vodotoci na području Kantona grupišu se oko rijeka Spreče, Tinje.


Da li su Oružane snage BiH učestvovale u međunarodnim mirovnim. Ujedno je i najduža pritoka Save. Najduža evropska rijeka (3531 km) je:. Rijeka Drina je najduža rijeka u BiH, i nudi mnoge prednosti za one koji su. Dugovještice i Medvjeđe pećine u kanjonu rijeke. Izgleda da je ovo najduža pećina u BiH, ali još nisu u potpunosti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.