srijeda, 16. studenoga 2016.

Mjesec umanjenica

Mjesec umanjenica Riječi kojima imenujemo bića, stvari i pojave nazivamo imenicama. U kvizu koji je pred tobom provjeri svoje znanje iz hrvatskog jezika. U zadacima ćeš odrediti koje od ponuđenih riječi su pravilno napisane.

Mjesec umanjenica
MARS JE POZNAT KAO CRVENI PLANET ZBOG SVOJE ŽARKOCRVENE BOJE. Umanjenice Nastavci: -ić -čić -ica -čica -ce -ašce. VENERA JE UZ MJESEC, JEDNO OD NAJVIŠE PROMATRANIH TIJELA. Kad smo tu u moje doba dok su postojale umanjenice, mi imali u školi.


Mjesec umanjenica
Imenovat ćemo sve što vidimo na slici. Bog) Bože, (puh) puše, (stric) striče, (mjesec) mjeseče, (knez). Dopuni rečenice umanjenicama što ćeš ih načiniti od imenica napisanih. UMANJENICA crijep – crjepić o UVEĆANICA cijev –. Napiši umanjenice i uvećanice slijedećih riječi. Upotrijebi svoje znanje o umanjenicama i pokušaj napisati ovu pjesmu tako da imenice iz prve kitice preoblikuješ u umanjenice. Hrvatska riječ božić zapravo je umanjenica riječi bog, a potom je preuzeta kao naziv. Već smo dobrano „ušli“ u posljednji mjesec u godini, mjesec prosinac.


Prošli mjesec za putovanja oko Portorika i Američkih Djevičanskih otoka.

Mjesec umanjenica
Ovdje valja naglasiti kako nije dobro praviti dvoznačne ili višeznačne kratice – primjerice ud. Naime, imenica ogrtač dolazi od riječi cappa, a njezina umanjenica glasi capella, što na hrvatskom jeziku znači crkvica, kapel(ic)a. Kraj, suprotnica) (dana, suprotnica) (naslonjaču, umanjenica) s knjigom u. U Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici obilježen je Mjesec. Tvorba umanjenica u govoru Podravskih Sesveta. U slijedeći četvrtak, trećeg dana mjeseca prosinca u Zagrebu.


Imam jednu golemu knjižurinu na lekturi, pa ću vas sljedećih mjesec dana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.