subota, 18. veljače 2017.

Ct snimak glave

Ct snimak glave Ct snimak glave CT glave, cerebralni CT, CT mozga ili CT lubanje bezbolna je pretraga u kojoj se. Ako je u pitanju snimak glave s kontrastom, cijena raste. CT snimak sličan je klasičnom rentgen snimku, samo za razliku od njega.

Ct snimak glave
CT se zove cerebralni CT sken ili CT sken glave. Tako snimanje glave djeteta CT-om može povećati rizik za rak mozga i leukemiju u kasnijem životu. Tvrde to kanadski znanstvenici u nedavno.
Ct snimak glave
Prilikom CT-pregleda ne zahtijeva se posebna priprema bolesnika. Za razliku od konvencionalnog rendgenskog snimanja, recimo, glave, koje može prikazati.


Snimanje, osim što traje neuporedivo kraće, donosi i mnogo. Ukoliko se recimo radi CT glave time se dobija istovremeno uvid u stanje kostiju lobanje, moždanog parenhima, komornog sistema unutar. Snimanje na CT-u se koristi da bi se dobile informacije o organima, kao što su jetra, pankreas, nadbubrežne žl. Nakon što je obavljena priprema započinje snimanje koje ovisi o snimanom. Jedno snimanje prsnog koša ili trbušne šupljine CT-om (kompjutoriziranom... tako da se elektrode (mali metalni diskovi) gelom zalijepe za površinu glave. Pregled se izvodi u ležećem položaju, s rukama iznad glave, te s mogućim okretanjima. Posebna priprema za CT snimanje nije potrebna,osim kod snimanja.

Ct snimak glave
CT aparat firme Shimadzu - izuzetne kvalitete i pouzdanosti za nativna i kontrasna snimanja: glave, vrata, grudnog koša, kičme, stomaka zdjelice, zglobova, te ruku i nogu.


Spremljeno u privremenu memorijuSličnoPrevedi ovu stranicu13. Nalaze CT snimaka pišu radiolozi specijalisti. CT snimci daju daleko više informacija od običnog rtg. U neuroradiološke CT preglede spadaju CT pregled glave, paranazalnih. Dentalni RTG za pojedinačno snimanje zuba. Prototip prvog CT - aparata bio je isključivo za glavu i montiran je u Morley. Vas da mi objasnite razliku izmedju snimaka CT-a i MR-a s. Da li se za svako snimanje ubrizgava kontrastna materija? Jedino rjesenje ponovo otici sa tim diskom pa im ga o glavu razbiti a svoj.


Pluća i toraks: CT snimak može da otkrije infekcije, tumore, proširenja krvnih suda.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.