četvrtak, 11. svibnja 2017.

Riječi štokavskog narječja

Riječi štokavskog narječja Tako područja zapadno od Vinkovaca više koriste zapadnu. Naglasno je riječ o novoštokavskom dijalektu, s time da su odstupanja brojna. ODREDNICE PREMA KOJIMA ODREĐUJEMO NARJEČJA:. Oblici riječi: staro čr = cr, stari prijedlog v = u. Zajednički se prisjetimo riječi, predmeta i jednog sasvim drugačijeg načina. Enciklopedijski članak: štokavsko narječje, on-line izdanje Hrvatske. Ipak se može reći da se čakavsko-zapadnoštok.


Naziv potječe od odnosno-upitne zamjenice ŠTO. Hrvatski jezik ima tri narječja: štokavsko, kajkavsko i čakavsko. U hrvatskom jeziku osim izvornih hrvatskih riječi ima puno riječi iz ostalih slavenskih jezika te iz. Obilježja hrvatskih narječja i dijalekata. Baranji, Baniji, Banovini, Lici uloga štokavskog narječja u hrvatskoj kulturi - prvi cjeloviti prijevod Biblije i. Pregledaj milijunima riječi i fraza na svim jezicima. Preko ovih riječi i onih koje su zapisali ili ih se sjećaju drugi, donekle ćemo potaknuti. Sva narječja i mjesni govor, pa i naš breljanski idiom, sastavni su dijelovi.


Engleski rječnik - prevod za: štokavsko narječje, Stokavian.

Riječi štokavskog narječja
Povratak na popis lekcija - hrvatski 8. Osnovna obilježja hrvatskih narječja. TOKAVŠTINA ili hrvatsko Štokavsko narječje 57% govornog jezika Hrvata. Ipak mislim da bi se narječje trebalo zvati po toj glavnoj riječi po. Podrijetlo riječi: -turcizmi (avlija- dvorište). Naprotiv štokavskom narječju su od stranih barbarizama su ponajviše.


Usudio bih se reći da bi su kajkavsko i čakavsko narječje mnogo teža narječja za naučiti štokavcima, negoli je bilo koji štokavski govor naučiv.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.