ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Paralelni strujni krug

Paralelni strujni krug Otpornik je element strujnog kruga koji pruža otpor prolasku struje pri čemu je odnos između jakosti struje i napona između priključaka u skladu s. Povratak na popis lekcija - fizika 8. Video; Tekst lekcije; Zapamti; Ponovi; Doznaj više; Kviz; Forum. Kada je više potrošača u strujnom krugu spojeno u paralelni spoj rade maksimalno, a ako jedan ne radi ostali će. Paralelni spoj trošila: sjaj žaruljica je uvijek isti. Tijekom rada na pokusu istraživat će se jačina svjetlosti žaruljice u serijskom i paralelnom strujnom krugu. Koriste se osnovni dijelovi strujnog kruga: baterija.

Paralelni strujni krug
Osnovni dijelovi strujnog kruga: IZVOR, VODIČI I TROŠILO.


Svaki električni strujni krug, ma kako složen, može se svesti na dvije osnovne. Pokus prikazuje izradu jednostavnog strujnog kruga. Prikazuje dva stanja, kada je strujni krug otvoren. Strujni krug nazivamo zatvorenim kad njime ______ električna struja. Električni strujni krug je zatvoreni put (petlja) kojim teče električna struja. Ukupni otpor paralelnog spoja otpornika je manji od najmanjeg otpora u nekoj grani.


SPAJANJE OTPORNIKA U STRUJNOM KRUGU Učenik: Dino Cindrić 1. PARALELNO SPAJANJE OTPORA (PARALELNI RLC SPOJ).

Paralelni strujni krug
O ČEMU OVISI ELEKTRIČNI OTPOR U STRUJNOM KRUGU. Za žaruljice koje su u strujni krug spojene u nizu jedna za drugom, kažemo da su. Ako zatvorim strujni krug onda ukupan broj elektrona koji izađu iz baterije. Ako su iste, gorjet će slabije nego u istom, ali paralelnom spoju. UČINCI ELEKTRIČNE STRUJE; JEDNOSTAVNI STRUJNI KRUG; GIBANJE.


Kada je izvor elektromotornog napona ε priključen u strujni krug, njegov se napon. Ukupnu električnu snagu P (snagu koju troši paralelni spoj dva otpornika).

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.