utorak, 19. rujna 2017.

Hrvatski pravopis ije i je

Hrvatski pravopis ije i je Ako je izgovor sloga dug, piše se ije: bijel, cvijet, dijete, krijesnica, lijek, lijep, miješati, miješalica, mlijeko. Kad se slog krati, ije se zamjenjuje s je ili e. Ako se ispred ije ne nalazi pokriveni r, tj.

Hrvatski pravopis ije i je
Tiskarska djelatnost započela je u Italiji, a u njoj su od početka sudjelovali Hrvati. Pravila pisanja ije-je-e-i pogledaj u Hrvatskom pravopisu. Glagol “prevazići” nije hrvatska riječ te ga nema u hrvatskome rječniku. Zahvaljujući hrvatskom jezikoslovcu i leksikografu Ivanu Belostenecu, u latinici.
Hrvatski pravopis ije i je
Hrvatima jer mnogi ne znaju kad upotrijebiti -ije, a kad -je.


Glas jata označava -ije, je, e, i, a budući kako hrvatski jezik ima različit glas jata, Ljudevit Gaj je u abecedu htio uvrstiti i znak Ě. Među ponuđenim riječima pronađi POGREŠNO napisanu i. Sljedeće primjere dopuni s IJE ili JE. Bilo bi dobro da pravopis pomaže govornicima, koji razlikuju u svom. Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Neke riječi imaju dug odraz jata i pišu se s ije, npr. Rješenje:c(je)nik c(ije)lost odc(je)pljenje r(je)đe nam(je)štati pr(ije)san s(ije)kući. Zaokruži pravopisne znakove u navedenim rečenicama.


Hrvatski pravopis ije i je
Nagradni kviz PRAVOPIS - testirajte svoje poznavanje pravopisa i osvajajte nagrade na najvećem tematskom online kvizu! Ije se zamjenjuje s je ako se ispred njega ne nalazi pokriveni r, tj. Osnovna obilježja nekom pravopisu daje način na koji se pišu pojedine riječi s obzirom na glasove koji ih. USVOJENICE – riječi koje su tako potpuno uklopljene u hrvatski jezik da se ne razlikuju od. Korijenski pravopis je popularno ime za tradicionalni hrvatski pravopis kakav je bio. Stjepan Babić, Sanda Ham, Milan Moguš, Hrvatski školski pravopis, Školska knjiga.


Razvrstaj riječi na one koje se pišu s ije i koje se pišu s je.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.