srijeda, 3. kolovoza 2016.

Opisni i posvojni pridjevi

Opisni i posvojni pridjevi Pridjevi suzuju opseg značenja riječi kojima se pridijevaju, a to su najčešće imenice. Po značenju se pridjevi dijele na opisne, gradivne i posvojne. OPISNI, GRADIVNI I POSVOJNI PRIDJEVI. U starom djedovom masliniku dočekuju me drvene , savijene i zgrčene masline. Pridjevi su vrsta riječi koja se pridjeva imenicama, odnosno opisuje imenice. Nastavna jedinica: Pridjevi (opisni, posvojni, gradivni). Uvod s najavom cilja: motivacijska jezična igra. Pripremila sam za vas igru asocijacija.


Imenici sat pridodaj opisni, posvojni i gradivni pridjev! Opisni i gradivni pridjevi mogu biti u neodređenom i određenom obliku. Pridjevi koji označuju kakvo je što, kakav je tko i opisuju nečiju boju, oblik, veličinu ili koju drugu osobinu, zovu se opisni pridjevi. To može biti: Opisni ili posvojni pridjev kao opća imenica – dobro – s dobrom, zlo – sa zlom; Opisni. Pridjeve po značenju možemo podijeliti na opisne, posvojne i gradivne. Opisnim pridjevima izričemo osobine, a ovi pridjevi odgovaraju na. Određeni i neodređeni oblik imaju samo opisni pridjevi. Ipak, postoje slučajevi koji mogu dovesti u dvojbu, primjerice.


Posvojni pridjevi nastaju od imenica: lokalni, obiteljski. Pridjevi se tradicionalno dijele po zna~enju na opisne, gradivne i posvojne. Po tome se posvojni, odnosni pa i gradivni pridjevi razlikuju od opisnih pridjeva kojih leksičko značenje nije na taj način ovisno o značenju imenica i koji su. Opisni pridjevi znače tvarna i netvarna svojstva predmeta (visok, nevjerojatan). Pravila igre: Jedna skupina učenika izlazi izvan učionice.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.