nedjelja, 25. rujna 2016.

Zvijezda danica sjevernjača

Zvijezda danica sjevernjača Sjevernjača je vrlo blizu sjevernog. Od Sunca se najviše udalji 47° pa se vidi ili uvečer kao Večernja zvijezda ili ujutro kao Jutarnja zvijezda, odnosno Danica. Zvezda Danica je najsjajnija i najblistavija zvezda severnog neba ali to nije, kao što mnogi pogrešno misle, zvezda Severnjača (Polarna zvezda).

Zvijezda danica sjevernjača
Zvijezda Danica, tako zovu njeno jutarnje izdanje. Betlehemska zvijezda dio je jaslica, osnovne božićne dekoracije sviju crkava. Orijentacija prema pojavama u prirodi. Narodni nazivi za Veneru jesu Večernja zvijezda, zvijezda Danica.
Zvijezda danica sjevernjača
Pogledamo li Nebo u visinama, uvijek vidimo skupinu zvijezda na samom vrhu nebeskog svoda.


U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Vjekoslav Babukic (1812-1875) u rubrici "Ralicnosti", Danica Ilirska, Zagreb, 15. Venera ili zvijezda danica , pa nitko nije. Tetovaže zvijezda su iznimno popularne, iako se po svojoj samoj biti mogu smatrati prvenstveno ženskim tetovažama, to naravno nije pravilo. Izraz “zvijezda danica” pojavljuje se samo jednom u Bibliji i ima slično. Najsnajnija je u narodu poznata kao zvezda Danica, a u stvari je planeta Venera. Imamo mi svi po jednu, dvije sjevernjače :) +. Prvi grb u hrvata također je bio polumjesec i zvijezda Danica.


Zvijezda danica sjevernjača
Starohrvatska astrognozija (pučko nazivlje zvijezda): Naše. Uz Sunce, Misec i Danicu (Venera) još su im poznate zvijezde npr. ORION i SIRIUS, VELIKI MEDVJED i SJEVERNJAČA. Jedina zvijezda koja je tako jako sijala – bila je zvijezda Danica. Mjeseca i Sunca, Jupitera i Danice…. Belu boju joj daju milijarde zvezda od kojih se sastoji.


To je naša Galaksija kakvu mi vidimo sa našeg položaja u njoj. Undómiel jer je bila zvijezda sjevernjača svog naroda. Mogao sam biti zvijer il zvijezda Danica. U travi opalu zvijezdu pantokratora. Sunca prije njegovog izlaska (Danica. Lucifer).


Pomislio je na čarobnu morsku zvijezdu koja je sišla u priču namjeravajući mu nešto reći, a koju je otjerao svojom nadutom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.