utorak, 18. listopada 2016.

Dijete umanjenica

Dijete umanjenica Ako je dijete, umanjenica je djetešce, ali ako je beba, umanjenica je bebač, a ne. Da, umanjenica je bebica, bebač nije u duhu hrvatskog. Prema tematskim riječima i asocijacijama dijete može smisliti i ispripovijedati priču; Kao primjer zadanih pojmova mogu.

Dijete umanjenica
Kako glasi umanjenica riječi DIJETE? Imenovat ćemo sve što vidimo na slici. U kvizu koji je pred tobom provjeri svoje znanje iz hrvatskog jezika. U zadacima ćeš odrediti koje od ponuđenih riječi su pravilno napisane.


Dijete umanjenica
I kako da to zna dijete u trećem razredu, ako ne zna većina odraslih? Kad smo tu u moje doba dok su postojale umanjenice, mi imali u školi. Umanjenice Nastavci: -ić -čić -ica -čica -ce -ašce. Lišce, okice (očice su ono u pletenju, jel), kolica su već umanjenica. Hvala ali meni treba točno, inače će dijete po osjećaju dobiti komad. Hocu reci da uglavnom koristimo umanjenice. UMANJENICE I UVEĆANICEIme: ______ 1. Ali ne kazemo da dijete ima guzicu vec ima guzu. Nedavno me prijateljica tražila uvećanicu za dijete.


Kakve to učiteljice daju takve zadaće? Računalna obrada dječjeg jezika na primjeru usvajanja umanjenica. Idemo se iglati u onaj palkic klaj skolice. Vaše dijete ima teškoće s izgovorom određenih glasova te ga je teško razumjeti. Kad se dijete nasisalo ili napilo iz bočice, mora izbaciti iz sebe zrak kojega se nagutalo, pa ga mati lagano lupka po. Kao što mali Cigo (to je umanjenica od Rom) prosi i glumi dok njegov blijedi vršnjak još ni govoriti ne zna, sve je pitanje kalupa.


Tako su kumovi počeli na krštenju držati »dijete držati« umjesto roditelja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.