petak, 21. listopada 2016.

Gibanje zemlje oko sunca

Gibanje zemlje oko sunca Neposredne astronomske posljedice Zemljinog obilaska oko Sunca (revolucije Zemlje) jesu prividno gibanje Sunca (godišnje gibanje Sunca) i godišnja. Sunca duž ekliptika na nebeski ekvator uzrokuje Sunce da se kreće. Vremenske jedinice – određene tim gibanjima (dan, godina). Ljudi dugo nisu mogli razumjeti i objasniti ova gibanja. Vrtnja Zemlje oko vlastite osi naziva se rotacija. To ima za posljedicu da danju vidimo da se Sunce okreće oko nas , a noću to vidimo. Revolucija Zemlje Uz to što rotira, naš planet giba se i oko Sunca, baš kao i svi ostali članovi planetnog sustava: veliki i mali planeti, kometi i. Zemljina vrtnja je okretanje planeta Zemlje oko svoje osi. Rotacija Zemlje (Svijet Geografije).


Ako se zemlja okrece oko Sunca. Ovu teoriju je objavio poljski nučnik Nikola Kopernik. Kutovi Ω i ω broje u smjeru gibanja planeta oko Sunca, koji je jednak za sve planete. Danas znamo da se i planeti gibaju oko Sunca, tj. Zemlje oko Sunca, ili ako baš hoćete Sunca oko Zemlje, gibanje tih tijela po eliptičnim putanjama. Ponavljanje – jednoliko kružno gibanje. Dnevno gibanje Sunca je samo prividno i dolazi kao posljedica Zemljine.


Gibanje zemlje oko sunca
Zemlja u prostoru – gibanja Zemlje. Budući da kružno gibanje nije gibanje po pravcu, smjer brzine je u. Svaki planet oko Sunca se giba po eliptičnoj putanji pri čemu je Sunce u jednom. Polumjer Zemljine putanje oko Sunca je 390 puta veći od polumjera Mjesečeve putanje oko. Start studying GEOGRAFIJA-gibanja zemlje. Keplerovi zakoni i Mjesečevo gibanje oko Zemlje. Mentor: Vanesa Ujčić Ožbolt, dipl.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.