četvrtak, 8. prosinca 2016.

Provodnici i izolatori u elektricnom polju

Provodnici i izolatori u elektricnom polju Takve materije poznajemo kao izolatore, tj. Zavisi o vrsti provodnika, posebno o svojstvima izolacije i načinu polaganja. William Gilbert je proučavao naelektrisavanje trenjem i na osnovu tih istraživanja podijelio sve. Obzirom na to kako se ponašaju u električnom polju supstance možemo da podelimo na izolatore i provodnike. Svi materijali, u električnom pogledu, mogu da se podele u tri grupe: 1. Izolatori su supstance koje imaju manju količinu. Prapovijesni tumoli na Kupreškom polju. Tumoli u Bosni i Hercegovini upadaju u o i jer su rasuti po svim krajevima.


Prva istra ivanja su vezana za isto nu Bosnu. Ako je sila F na pokusni naboj u električnom polju na svakom mjestu. Ako kod izolatora jačina električnog polja preraste unutarnju električnu silu, elektroni se. Idealni provodnik se ne suprotstavlja kretanju naelektrisanja. Dielektrična sfera u homogenom električnom polju. Veza između gustine površinskog naelektrisanja i vektora jačine polja uz površ provodnika.


PROVODNICI U ELEKTROSTATIČKOM POLJU. Gausov zakon za elektrostatiku i njegovu primjenu na. Važna kategorija: metalni provodnici - valentni elektroni su vrlo labavo vezani za matične atome. Gasovi su po pravilu dobri izolatori. Električno polje u provodnoj sredini, u kojoj teče stacionarna struja. Izbor presjeka sabirničkih vodiča prema maksimalnoj struji u normalnom.


Iz njega se vidi i da električno polje deluje i na nepokretna i na pokretna. U slučaju izolatora, u kome nema slobodnih naelektrisanja, dolazi do ograničenog. U slučaju provodnika izloženog delovanju električnog polja, dolazi do preraspodele. Dijagnostika u održavanju elemenata elektroenergetskog sustava. Mjerenje kapaciteta i faktora dielektričnih gubitaka provodnih izolatora.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.