utorak, 17. siječnja 2017.

S ili sa ispred c

S ili sa ispred c I također ispred riječi koje počinju bilo kojim suglasnikom, ako. Kada upotrijebiti prijedlog s, a kada sa. Neki jezikoslovci vele da se oblik sa piše isključivo ispred riječi koje počinju suglasnicima s, z, š ili ž te zamjenice mnom;. Postoje tri jednostavna pravila: ispred oblika osobne zamjenice prvog lica jednine u instrumentalu (sa mnom); ispred riječi koje počinju. S obzirom na to da spomenute rasprave nisu glavni razlog zbog. Ne znam kako je bilo nekada, ali znam da danas sa ide samo ispred s, š, z, ž. Ispred svih ostalih (uključujući c, č, ć, dž, đ) ide s.

S ili sa ispred c
Jedino što morate naučiti, kako ne biste griješili u upotrebi prijedloga s ili sa, je pravilo da se produženi oblik sa koristi ispred riječi. U većini slučajeva upotrebljava se prijedlog S. Prijedlog SA upotrebljava se samo ispred riječi koje počinju glasovima S, Š, Z, Ž ili. Jedni ih uvode kao kategoriju, a drugi ne pa pišu, recimo, s psom.


I takodjer ispred riječi koje počinju bilo kojim suglasnikom, ako su iza tog. Osjetljivo oko tako će brzo i bez truda uočiti pogreške s ije i je, sa č i ć, sa. Prvo poglavlje opisuje najčešće pravopisne pogreške: ije i je, č i ć, s i sa. Ispred otvorene zagrade dolazi razmak, iza zatvorene zagrade. Zaokruzi slovo ispred recenice u kojoj je predlog s, odnosno sa, ispred.

S ili sa ispred c
Osnovna reč je S, a ispred reči koje počinju na S, Š, Č. Ksenijom…) c) ispred instrumentala mnom (sa mnom) d) ispred stanke u rečenici: Upoznao sam se sa, nećete vjerovati. S, čak ni S, (a) kamoli, (a) nekmoli:. Riječ čevabdžija (s tvrdim č) čini mi se u Hrvatsko uobičajenijom!


D AUDO-ju – "D" ispred AUDIO-ju treba izbrisati. Ponekad se palatalizira i c ispred samoglasnika e i i.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.