srijeda, 8. veljače 2017.

Pravopis s ili sa

Pravopis s ili sa Prijedlog s mala je riječ koja stvara velike probleme. Naime mnogim govornicima nije jasno glasi li s ili sa, odnosno kada glasi s, a kada sa. I također ispred riječi koje počinju bilo kojim suglasnikom, ako. Saznajte odmah kako se i kada piše pravilno s ili sa mnom. Stručna pouka iz rječnika, gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika. Neki jezikoslovci vele da se oblik sa piše isključivo ispred riječi koje počinju suglasnicima s, z, š ili ž te zamjenice mnom;. Postoje tri jednostavna pravila: ispred oblika osobne zamjenice prvog lica jednine u instrumentalu (sa mnom); ispred riječi koje počinju.


Pravopis s ili sa
Kad se piše s nečim ili nekim a kada sa nečim ili nekim? Ako je brojka napisana kao broj a ne slovima da li ispred ide s ili sa npr. Osim u tvom zezanju (?) s pravopisom. Jedino što morate naučiti, kako ne biste griješili u upotrebi prijedloga s ili sa, je pravilo da se produženi oblik sa koristi ispred riječi koje počinju. U većini slučajeva upotrebljava se prijedlog S. S -u većini primjera pišemo prijedlog s npr. SA -sa ispred riječi koje počinju sa s, z, š i ž. Moje pitanje je kako se kaze korektno s ili sa nekim? U skoli sam ucila da se uvek primenjuje kraci oblik kada je to moguce, tj.
Pravopis s ili sa
Odgovor je jednostavan, a glasi: S poštovanjem.


Kako se piše : samnom ili sa mnom ili za mnom ili preda mnom ili poda mnom. To sam provjerio u pravopisu, jer nemam pojma kakvo bih pravilo primijenio. Mislim da su pravila sa "s" ili "sa" ostala ista, nema se tu sto puno mijenjati. Znam njegovo znacenje, ali ne znam s kojim jos gl. Upotreba prijedloga s ili sa u bosanskom jeziku ne predstavlja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.