subota, 4. ožujka 2017.

Aerodinamika aviona

Aerodinamika aviona Gledajući avione često se pitamo kako avion leti i zašto avionleti? Kakva je aerodinamika aviona i krila… Evo nekoliko osnovnih činjenica koje. Aerodinamika je znanost koja proučava djelovanje zraka, na tijela koja se kroz.

Aerodinamika aviona
Finesa aviona je međusobni odnos aerodinamičkih sila uzgona (Rz) i sila. Savremene letelice: avioni, sateliti i kosmičke letelice proširile su do krajnjih granica, oblast aerodinamike. Specifičnosti, u okviru tih granica, osnova su za. Krilo je glavna aerodinamička noseća površina aviona na kojoj se stvara sila.


Aerodinamika aviona
Eto zašto avioni koji lete na većim visinama obavezno imaju hermetizovane. Airplane aerodynamics -aerodinamika aviona. Pošto su avioni teži od zraka potrebno je osigurati aerodinamički uzgon koji je veći od mase aviona. Od gustine vazduha zavise i letne (aerodinamičke) osobine aviona. Visinomer aviona meri promenu statičkog pritiske. Djelovanjem aerodinamičkog uzgona diže se zrakoplov. Geometrija i položaj krila, te velika brzina gibanja aviona uzrok su. Osnovni zahtev koji se nameće krilu jednog akrobatskog aviona je aerodinamička kompatibilnost.


Aviacion” za prvi zaokret avionom, a 6 mjeseci kasnije.

Aerodinamika aviona
Stjecanje temeljnih znanja iz aerodinamike zrakoplova o mehanici leta neophodnih za osposobljavanje za rad u području eksploatacije i održavanja. U uvodu kolegija opisuje se aerodinamika aviona kao kompletne konfiguracije te se definiraju osnovne mehanike leta. Razmatra se ravnotežni let aviona te za. Odgovor je jednostavan, zrak – koji je. Krivulja koeficijenta uzgona u funkciji napadnog kuta 4.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.