subota, 26. kolovoza 2017.

Rijeka dnjestar

Rijeka dnjestar Dnjestar (Ukrajinski: Дністер, rumunski: Nistru) je velika rijeka u Istočnoj Evropi duga 1362 km. Izvire ispod ukrajinskih Karpata i osim kroz Ukrajinu teče i kroz. Dnjestar je velika rijeka u Istočnoj Evropi dugačka 1 352 km.

Rijeka dnjestar
Dnjestar, rijeka u Ukrajini i Moldaviji, duga 1352 km; izvire u Karpatima, utječe limanskim ušćem u Crno more. Rusiji, izvire u Karpatima a ulijeva se u Crno more, jugozapadno od Odese. Kebnekaise, rijeka-Gota-Klar, jezero-Vanern. Moguće je da vode porijeklo od rekonstruirane riječu danu = voda, rijeka.


Rijeka dnjestar
Tako bi Dnjepar potekao od danu apara = stražnja rijeka, a Dnjestar od danu nazdya. Mirom u Jašiju okončan rusko-turski rat, koji je Otomansko carstvo otpočelo u avgustu 1787. Sarmatska pokrajina TIRA (TIRANION, TYRA, lat.) dobila je ime po Torgaminog TIROŠA. Dario Župarić novi je igrač HNK Rijeka: "Presudila je moja želja da. Obračun uz Dnjestar: Kek od igrača traži da ne razmišljaju o prednosti s. Rijeka Dnjestar u staro vrijeme zvala se TIRA (TYRA, TYRES), a lokalni. SZ–JI u porječju rijeka Reut i Dnjestar. Najslabije je naseljen J i JI te rubna područja na Z i neka područja i. Ova otkrića odmah su podstakla na pretpostavke da se na ušću tih rijeka nalazila drevna civilizacija i grad.
Rijeka dnjestar
Većini rijeka se puni kišama, pa kažemo da imaju kišni riječni režim.


Transnistrija ili Pridnjestrovlje je područje uz rijeku Dnjestar na moldavsko – ukrajinskoj granici, a još 1990. Smještena je u blizini sjeverne obale Crnog mora, između rijeka Prut i Dnjestar. Dnjepar, Dnjestar, Don i Dunav, druga najduža rijeka Europe. O povezanosti Rumunjske i Moldavije svjedoči moldavska. Brzi Dnjestar najveća je rijeka, koja je plovna kroz veći dio Moldavije. Veći dio te rijeke ujedno čini granicu s Ukrajinom, s kojom Moldavija graniči na sjeveru. U Ukrajini su izgubile život 34 osobe, duž rijeka Dnjestar i Prut, a oko 25. Rasprostranjena je u rijekama Dnjestar, Don, Volga i u pritokama Dunava.


AM - 15 0 replies 0 retweets 0. Te rijeke su: Don,Dnjepar,Dnjestar i Dunav.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.