utorak, 12. rujna 2017.

Boje na otporima

Boje na otporima Otpornici su elementi koji ukoliko na sebi ne nose brojnu oznaku imaju četiri ili pet prstenova različitih boja. Naime, treba mi neka aplikacija ili program za rezbijanje kodova na otpornicima po bojama, ili da je u nekom šematskom prikazu ili nekoj tabeli. Posljednji prsten označava toleranciju.

Boje na otporima
Primjer: Otpornik ima prstenove redom sljedećih boja: žuta, ljubičasta, crvena, crna. Pocetnik sam pa mi nadam se necete zamjeriti sto postavljam ovakvo pitanje. Sad sam na jednom site-u gledao ponudu otpornika i palo mi je. CRNA, 0, 0, 0, x 100 (x 1 om), - - - - -.
Boje na otporima
Boja crna smeđa crvena narančasta žuta zelena plava.


Radi se o metalslojnim otpornicima koji osim toga imaju mali šum. Potenciometri se redovito označavaju alfanumeričkim oznaka, trimerski otpornici uglavnom alfanumeričkim oznakama ali ponekad bojama, po istom pravilu kao. Identifikacija s 4 pruge u boji je najčešće korišteni način kodiranja vrijednosti na svim otpornicima. Sastoji se od četiri trake u boji koje su obojane oko tijela. Izracunavanje vrednosti otpornika na osnovu boja. Crna, Braon, Crvena, Narandzasta, Zuta, Zelena, Plava, Ljubicasta, Siva, Bela. Efekti: trebam pomoć oko boja na otpornicima! Sa otpornicima radiš sve po Ohmovom zakonu U = I x R i koristiš sa.


Boje na otporima
Pitanjce, na otpornicima su 4 boje, prve dvije su vrijednosti, treća je broj. Uglavnom su na otpornicima 4 prstena, i oni imaju sledeća značenja : Prvi prsten - prva cifra. Mogućnost odabira boje stupa sa otporima: plava, crvena, zelena. Uvijek smo u nekim reže ̋im otporima i opozicijama spram zavi ̨aja. Pigmentirani, provodljivi 2K epoksidni premaz sa odvodnim otporima manjim od. Specijalni tonovi boje u sivoj paleti dostupni na upit, a također i tonovi boje iz.


Izmjerene vrijednosti napona na otpornicima i struje u kolu unijeti u tabelu. Označavanje bojama vrši se na otpornicima manjih dimenzija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.