četvrtak, 26. listopada 2017.

Umanjenice ili deminutivi

Umanjenice ili deminutivi Imenice su riječi kojima imenujemo bića. U hrvatskom jeziku umanjenice se uglavnom tvore dodavanjem sufiksa:. Hastaje dodavanjem prefiksa ili sufiksa (tvorbenih nastavaka) na osnovni.

Umanjenice ili deminutivi
U kvizu koji je pred tobom provjeri svoje znanje iz hrvatskog jezika. U zadacima ćeš odrediti koje od ponuđenih riječi su pravilno napisane. Na i e icu se dodaje nastavak – lein ili –chen, a samoglasnik dobija prijeglas:. Naziv potiče od latinske reči deminutivum, što znači “umanjenica”.


Umanjenice ili deminutivi
Svojevrsne umanjenice nazivaju se deminutivi. U svakodnevnom govoru često čujemo da se neka reč uobliči u neku. Only the contents of the middle column will be; Po alji ovu stranicu mailom. DEMINUTIVI ILI UMANJENICE (ptičica, knjižica) ♢ AUGMENTATIVI ILI UVEĆANICE (ptičurina, knjižurina). Pa ljudi moji nismo retardirani zašto nam pišu u umanjenicama! DEMINUTIV (umanjenica), a imenicom KUĆERINA označena je veličina koja je znatno veća od uobičajene kuće i zove se. Recimo : Kuća – kućica, dečak – dečačić, torba –torbica, ptica – ptičica.


Umanjenice Nastavci: -ić -čić -ica -čica -ce -ašce. Deminutivi su imenice umanjenog značenja i oblika.

Umanjenice ili deminutivi
Ključne riječi: kajkavski hrvatski književni jezik; umanjenice; značenje. Uz izuzetak balenjaka, barbajola, partikle i slinavca, većina zabilježenih varijanti riječi su umanjenice (deminutivi). Oprez je potreban s nečastivim, ali i onda kada neki pokušavaju iskoristiti tvoju naivnost. Posebna su napast, ipak, talijanske umanjenice bez kojih je nezamisliv. Stranica 3-Imena u deminutivu Ženski kutak. Ono što sam primjetio je da umanjenice imena redovno koristi škvadra koja a) si je umislila da.


Na imenicu se dodaje nastavak – lein ili –chen. Pošto je Ježeva kućica prvenstveno pjesma za dje-. Tvorba umanjenica u govoru Podravskih Sesveta. Umanjenice ili deminutivi, kako se još nazivaju, oblik su imenica kojima se izražava. Iz tvorbe riječi ovaj put izdvajamo tvorbu deminutiva (umanjenica) koji se, kao što je poznato, vrlo često rabe u svim kajkavskim govorima. Rječnik stranih riječi i izraza, značenje riječi.


Trnaslaton for deminutiv, (lat. diminutivum)gram.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.