srijeda, 1. studenoga 2017.

Pridjevi primjeri

Pridjevi primjeri OPISNI, GRADIVNI I POSVOJNI PRIDJEVI. U starom djedovom masliniku dočekuju me drvene , savijene i zgrčene masline. Opisni i gradivni pridjevi mogu biti u neodređenom i određenom obliku. Kako razlikovati upotrebu određenih i neodređenih pridjeva. POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA I VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŢANIĆA, ZADAR. Provjeri znanje o imenicama, glagolima i pridjevima u kvizu iz hrvatskog jezika. Da si navela više primjera bilo bi bolje, ali svi bi pobjegli pred.


Prezentacija o pridjevima: što su pridjevi, vrste pridjeva, sklonidba i stupnjevanje pridjeva. S priručnikom punim jasnih, očitih i praktičnih primjera uvijek ćete znati gdje potražiti. Postoje tri stupnja komparacije: pozitiv, komparativ i superlativ. Primjeri odnosnih pridjeva u prenesenu zna~enju navode se, npr. Pridjevi i prilozi se mogu komparirati. Predmet: Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost. U radu se analiziraju posvojni i odnosni pridjevi i predlaže njihova podjela na.


To su riječi uz pomoć kojih dobivamo pobliže značenje riječi kojima ih pridjevamo. Kao i svi pridjevi, glagolski pridjevi imaju.

Pridjevi primjeri
Glagolski pridjev radni (aktivni) - kazuje da subjekt vrši radnju. Primjeri: ovdje, tu, tamo, ondje, ovuda, tuda, onuda, ovamo, onamo, nekamo. Priloge od pridjeva razlikovat ćeš tako što prilozi stoje uz glagole, a pridjevi uz. Leksička obilježja promjenjive riječi - dodaju se imenicama izriču se svojstva imenice slažu se s imenicama (rod, broj padež) određeni i. Ako se od iste osnove mogu tvoriti pridjevi izvedeni sufiksima -alni i -(ij)ski ili -ni, prednost se daje pridjevima izvedenima. Engleski pridjevi su riječi kojima opisujemo imenice ili zamjenice.


Ispod navedenih primjera možeš vidjeti još 3 pravila. U rečenicama pronađi imenice, glagole i pridjeve. Neki primjeri pridjeva na hrvatskom su: "sretan", "umoran", "lijep", "mlad" i "svjež". Ne mute se svi vokali osnove koji su sposobni za umlaut(primjeri: schmal, blass i nass). Kod nekih pridjeva u drugom stepenu komparacije dolazi do pomeranja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.