ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Titranje i valovi zadaci

Titranje i valovi zadaci TITRANJE I VALOVI (zadaci za vježbu). Ako tijelo harmonijski titra amplitudom od 4 cm koliki put prijeđe tijekom jedne. Povratak Početna stranica Fizika - državna matura. Perioda titranja ovisi samo o masi opruge i konstanti opiranja. Moguce da su se u nacinu kako su zadaci formulirani te u prikazanim postupcima rješavanja prisutne manje ili vece. Zadatak: Uteg je obješen o donji kraj dinamometra i titra u uspravnom smjeru. Tijelo mase 0,1 kg titra na elastičnoj opruzi tako da je vremenska ovisnost elongacije opisana izrazom y = 0.

Titranje i valovi zadaci
Periodi titranja opruge prije i nakon dodavanja dodatnog utega iznose.


Ovi valovi zvuka se odbijaju od stijene te sad ona ima ulogu izvora koji se udaljava. A amplituda titranja, ω kružna frekvencija, a φ faza titranja. Od čega (i kako) ovisi period titranja matematičkog njihala? Kakva je veza između frekvencije, valne duljine i brzine vala? U trenutku t = 0 lijevi se kraj zice nalazi u koordinatnom pocetku i krece prema dolje. Kolika je frekvencija titranja koje pripada valu? Cijev u obliku slova U napunjena je teku´cinom mase m. Poremećaji koje izazivamo u elastičnom sredstvu njime se šire kao ______.

Titranje i valovi zadaci
Titranje čestica elastičnog sredstva oko.


Materijalna točka mase m jednostavno titra oko položaja ravnoteže pod utjecajem elastične. Riješeni zadaci iz valova i optike, Poglavlje 1, i sljedeći zadaci: 1. Kugla polumjera 10 cm njise se oko vodoravne osi udaljene 5 cm od sredista C kugle. Gdje treba biti os druge jednake kugle da omjer perioda titranja ovih kugli. Ono što je važno naglasiti je to da svi zadaci i iz prvog i iz drugog dijela priručnika. Karakteristične veličine kojima opisujemo titranje: Elongacija (x). T ne ovisi o A i takvo titranje zovemo harmoničko !

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.