srijeda, 27. prosinca 2017.

Ram i rom memorija

Ram i rom memorija Memorija (općenito) privremeno ili trajno pamti podatke i programe potrebne za rad na računalu. Svaka memorija može prihvatiti ograničenu količinu podataka. Random access memory (RAM) er en type lagringsplass brukt i.

Ram i rom memorija
ROM (Read-Only Memory), RAM-lignende minne som bare kan leses fra, og ikke skrives til. ROM (Read-only memory) memorije, iz koje se podaci mogu samo čitati. Razredi: I-5,6,7,8,9,10,12,13,14. Na osnovnoj ploči nalaze se tri tipa memorije: RAM (Random Access Memory) – unutrašnja, operativna.
Ram i rom memorija
Razlika između RAM i ROM je velika. Memorija je sklopovlje za pamćenje podataka, sastavljena od mnoštva lokacija u koje se pohranjuje određeni broj bit-a.


RAM I ROM MEMORIJA Osnovni pojmovi i vrste. To znači da je vreme potrebno za čitanje, ili upis. Kapacitet memorije izražavamo u bajtovima, odnosno većim jedinicama: kilobajt (Kb). Ova memorija se sastoji od elektronskih kola koja mogu imati dva stanja, koja se. Osobina RAM (Random Access Memory) memorije je da se svakom njenom bajtu može slobodno pristupiti nezavisno od prethodne memorijske lokacije, s tim. Na matičnoj ploči postoje sledeće vrste memorija: RAM (Random...


ROM (Read Only Memory) – memorija iz koje može samo da se čita. RADNA MEMORIJA (RAM – Random Access Memory). Memorije se mogu podijeliti prema nekoliko kriterija: a) trajnost zapisa podataka bez napajanja. Kada se uopšteno govori o memoriji, osnovna podela je na ROM, RAM i hibrid ta. ROM memorija je ugra ena u čip na matičnoj ploči. Glavne tehnologije u upotrebi kod memorija su FPM, EDO, SDRAM, DDR. ROM je memorija koja služi samo za čitanje, a RAM je memorija čiji se sadržaj. Sve vrste memorija imaju zajedničke opće karakteristike: kapacitet – količina.


RAM memorija; trajne – ROM, tvrdi disk, CD, DVD, USB flash disk.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.