utorak, 5. lipnja 2018.

Frekvencija i period

Frekvencija i period Period je u fizici veličina kojom se iskazuje trajanje jednog ciklusa periodične promjene. Mjerna jedinica SI za period je sekunda. Ključne reči: elongacija, amplituda, frekvencija, faza Svako oscilatorno kretanje tačno označavaju amplituda, frekvencija (period) i faza. Frekvencija je mera koja je blisko vezana uz period. Period (T) je vremenski interval nakon kojega će napon poprimiti početnu vrijednost. Ako se u trenutku t1 materijalna tačka koja se. Period vala jednak je periodu titranja izvora a frekvencija vala jednaka je.


Vrijeme ( t ) nakon kojeg se gibanje ponavlja je period titranja ( T ). Ako odredimo koliko titraja tijelo načini u jednoj sekundi, dobili smo. Period titranja, T = vrijeme jednog titraja; vrijeme izmeñu dvaju uzastopnih. Lekcija: Amplituda, period i frekvencija. AMPLITUDA OSCILOVANJA je najveće rastojanje koje telo postiže prilikom oscilatornog kretanja u. Zaokruži slovo ispred vala koji ima veću frekvenciju ako je period titranja za oba vala 5 sekundi. Nacrtaj valne zrake koje pokazuju smjer rasprostiranja vala. Matematičko njihalo, amplituda, frekvencija, period titranja, harmonijske oscilacije, zakon očuvanja energije, masa, moment sile, kružno gibanje. Period i frekvencija harmonijskog oscilovanja su nezavisne od amplitude.

Frekvencija i period
V0 označava amplitudu, a sa ω je označena kružna frekvencija koja je : gdje je T period izmjeničnog napona, a f frekvencija.


U toku 5 sekundi telo napravi 20 oscilacija. Koliki je period oscilovanja tog tela i kolika je frekvencija njegovog oscilovanja? Iz ovih izraza se vidi da period i frekvencija zavise samo od njegove mase m i krutosti. Brzina širenja vala, v, definirana je kao umnožak valne duljine i frekvencije. S druge strane, frekvencija (odnosno period) vala ovise isključivo o izvoru.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.