ponedjeljak, 8. listopada 2018.

Određivanje strana svijeta pomoću kompasa

Određivanje strana svijeta pomoću kompasa Kompas je instrument koji reagira na magnetizam Zemlje, a služi za određivanje strana svijeta. Pokretna magnetna igla uvijek se. Nije lako odrediti kada je najkraća.

Određivanje strana svijeta pomoću kompasa
Orijentirati u prirodi se možemo pomoću karte, kompasa ili prirodnih. Određivanje sjevera pomoću štapa i sjene je prilično točna tehnika. Strane svijeta možemo odrediti pomoću Sunca.


Na kompasa su glavne strane svijeta označene početnim slovima strana svijeta na engleskom jeziku.

Određivanje strana svijeta pomoću kompasa
Naravno, najlakše ćete se orijentirati pomoću kompasa, ali, čak i bez njega. Sama riječ ORIJENTACIJA znači SNALAŽENJE U PROSTORU, određivanje mjesta na površini Zemlje. SJEVERA, odnosno utvrđivanje glavnih strana svijeta. Za orijentaciju u prirodi bez kompasa najpogodnija je orijentacija pomoću. Pomoću zvijezda možemo se orijentirati za vedrih noći. Kod punog Mjeseca možemo raditi kao i kod orijentacije pomoću Sunca i sata. Stranama svijeta (odrediti fiksne točke) – najčešće.


Za kretanje na terenu – najvažniji kompas. Postoji više načina za određivanje strana svijeta na terenu, među kojima je svakako najbolja i najpreporučljivija orijentacija pomoću kompasa.

Određivanje strana svijeta pomoću kompasa
Ostaje problem kako ih odrediti ukoliko nemate kompas? Svi ovi načini određivanja strana sveta, izuzev pomoću sunca i časovnika, nisu uvek pouzdani. Navedi imena osnovnih sporednih strana svijeta:. Postoji vise nacina za odredjivanje strana sveta na terenu, medju kojima je svakako najbolja i najproucavanija orijentacija pomocu kompasa.


To se može raditi pomoću instrumenata. Zemljopisna orijentacija obuhvaća određivanje strana svijeta (istok... bez kompasa najpogodnija je orijentacija pomoću Sunca (Sunca i sata). Orijentacija karte pomoću kompasa je najtočnija metoda. Kompas je sprava (instrument) koji služi za određivanje strana svijeta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.