četvrtak, 21. srpnja 2016.

Stohastički učinci zračenja

Stohastički učinci zračenja Biološke učinke zračenja možemo podijeliti u dvije grupe. Jedni su deterministički (nestohatički), a drugi su stohastički učinci. Ionizirajuće zračenje može imati poguban učinak na molekule tvari, a posebno.

Stohastički učinci zračenja
To su stohastički učinci (eng. stochastic – koji se ne može predvidjeti) - kasne. Spremljeno u privremenu memorijuSličnoautor: S GRGIĆ - ‎Srodni članciizravni fizikalni učinci ionizirajućih zračenja na stanicu su ionizacija i ekscitacija. Stohastički učinci su posljedica oštećenja normalnih stanica ionizirajućim. Učinak zračenja na tijelo će biti to manji što je ozračeni dio manji.


Stohastički učinci zračenja
Velikim dijelom biološki efekti zračenja ovise o primljenoj apsorbiranoj dozi tj. Kasni somatski efekti i genetski efekti slučajni su odnosno stohastički. Dozimetrija – mjerenje doze zračenja i njezinih posljedica u. Učinci zračenja na čovjeka javljaju se u različnim oblicima i s različnim vremenskim. Za stohastičke učinke je značajno da je vjerojatnost za njihov nastanak i. Deterministički karcinomi, genetske promene budućih generacija eritem kože, trajni ili privremeni sterilitet i katarakta. Konačni učinci zračenja na tvar ovise o nizu drugih čimbenika: o načinu. Težinski faktor opisuje dio štetnosti od stohastičkih učinaka koja dolazi od i-tog tkiva. Imaju prag(obično nekoliko Gy); Odmah vidljivi; Ozbiljnost zavisi od primljene doze.


Stohastički učinci zračenja
IONIZIRAJUĆE ZRAČENJE PRENOSI ENERGIJU KOJA. Nastanak karcinoma je stohastički dogaaj. STOHASTIĈKI I DETERMINISTIĈKI EFEKTI JONIZIRAJUĆEG ZRAĈENJA. Uĉinak malih i velikih doza zraĉenja. Rizici od zračenja za vrijeme trudnoće (in utero)l ovisni su o: gestacijskoj dobi u. Svi učinci zračenja u trudnoći su stohastički odnosno za nijh ne postoji. Mjerne jedinice ionizirajućeg zračenja su standardne mjerne jedinice za.


Wt predstavlja udio štetnosti stohastičkih učinaka koja se razvija u tkivu t, a u odnosu. Načela zaštite od ionizirajućeg zračenja: opravdanost, optimizacija i ograničenje ozračenja. S izvorima ionizirajućih zračenja mogu raditi osobe koje imaju posebnu stručnu izobrazbu o. Da bi učinak bio vidljiv potrebna je odreĎena količina ("prag") zračenja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.