srijeda, 7. rujna 2016.

Tiristor upravljanje

Tiristor upravljanje Izraÿuju se tiristori koji mogu voditi anodnu struju od. Potrebna mi je sema za pobudu tiristora ili objasnjenje - Elektronika. PREDMET: UPRAVLJANJE ELEKTROENERGETSKIM PRETVARAČIMA. Da bi se tiristor uključio potrebno je da struja bude veća od takozvane struje. Najvažnija osobina tiristora jest mogućnost upravljanja vrlo velikim snagama uz utrošak malih iznosa snage. Proizvođači poluvodičkih komponenata proizvode. Poluupravljivi (tiristor, triac): Pomoću upravljačke elektrode može se uključiti u željenom trenutku, ali je samostalna.


Za razliku od diode, tiristor je komponenta kod koje je moguće upravljati. GTO tiristor, za razliku od običnog tiristora, omogućava upravljanje i trenutkom. Upravljanje istosmjernim strojem: promjenom napona armature, promjenom. Prednost ove izvedbe usmjerivača je što samo jedan tiristor u paru stvara. Pri najmanjem mogućem kutu upravljanja na valnom obliku struje tiristora. Upotrebljava se za upravljanje brzinom vrtnje asinhronog motora promjenom. Diskretnost upravljanja – tiristor može doći u stanje vođenja u određenom. Treći priključak naziva se gejt preko kojeg se upravlja snažnim strujnim.


Kao i tiristor (vidi tiristor) i trijak će provesti u odsustvu strujnog.

Tiristor upravljanje
REGULACIJA I UPRAVLJANJE ISTOSMJERNOG IZVORA. Kut upravljanja α je kut pri kojem se na tiristor dovodi okidni. Prema smjeru voÿenja struje tiristore dijelimo na: - istosmjerne i dvosmjerne. Koristeći se ranijim iskustvima iz oblasti mikrokontrolerskog upravljanja propaljivanjem tiristora na uređajima za elektro otporno zavarivanje. Naziv tiristor sadrži grčku reč sću - prekidač, dok ostatak reči.


Koriste se za upravljanje transformacijom električne energije, odnosno za.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.