petak, 1. rujna 2017.

Riječi sa ije je č ć

Riječi sa ije je č ć Pravopisna provjera glasova: č i ć ije i je. U zadanim rečenicama na c napiši kvačicu ili crticu (č ili ć), na crtu napiši ije ili je. Posvuda rastu četinjače, ivančice i čičak.

Riječi sa ije je č ć
Ona nikada nije zaboravila moć izgovorene riječi koja je pohranjena u poeziji. Zadane riječi dopuni skupovima ije ili je: čov___k, d___čaci, cv___tić, cv___će, sn___g, sn___ži. Vodič je češljao brčiće i čačkao zube ističući čestu ćudljivost vremena i bespomoćnost čovjeka.


Sljedeće primjere dopuni s IJE ili JE.

Riječi sa ije je č ć
Među ponuđenim riječima pronađi POGREŠNO napisanu. Glasovi č i ć zadaju velike probleme onima koji su primorani koristiti hrvatski. Osim što ih mnogi uopće ne znaju razlikovati po zvučnosti, često u dvoumici koje slovo upotrijebiti pogriješe pa dobiju riječi drugačijeg značenja. Uz -ije ili -je, ono što nam također loše ide od ruke je i odabir između glasova i slova č i ć, što može dovesti do problema, jer postoje riječi. U tražilicama pronađi riječi s IJE i JE. Pronađene riječi upiši u tablicu.


Nadopuni riječi upisujući Č ili Ć tamo gdje je potrebno. Draga dječice, znam da je vama jako teško razlikovati Č i Ć u riječima, ali je dobro da tu prepreku već sada polako pokušavate prevladati. Dječak nosi narančate hlače i majicu s kapuljačom.

Riječi sa ije je č ć
Ako je izgovor sloga dug, piše se ije: bijel, cvijet, dijete, krijesnica, lijek, lijep, miješati, miješalica, mlijeko, mliječni, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, slijev, snijeg. Ja ne čujem nikakvu razliku između ni č ć ni ije je i nikad ne znam kako se riječ sa ije je č ć piše. Postoje li neka pravila ili neki trikovi za. J-Diktat-Je-i-Ije-Cc-i-Cj-Dz-i-DjBufretOversett denne siden#!


Rastavi riječi na slogove vukući uspravnu crtu između njih. Pročitaj pjesmicu naglas pazeći na izgovor glasova č i ć! Za početak, odredite ima li, među sljedećim riječima, pogrešno napisanih. Mnogo je takih parova riječi u kojima se glasovi č i ć, ije i je, đ i d pojavljuju kao.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.