petak, 12. siječnja 2018.

Jačina svjetlosti mjerna jedinica

Jačina svjetlosti mjerna jedinica Preskoči na odjeljak Fotometrijske veličine i mjerne jedinice - Fotometrijske veličine i mjerne jedinice. Kandela – mjerna jedinica za jakost svjetlosti u Međunarodnom sustavu mjernih jedinica;. Lux (lx) – mjerna izvedena jedinica za jakost svjetlosti u Međunarodnom sustavu mjernih.

Jačina svjetlosti mjerna jedinica
Iz raspodjele jačine svjetlosti vidljivo je radi li se o dubokozračećem. KANDELA (cd) je jakost svjetlosti u danom pravcu izvora koji emitira monokromatsko zračenje. Kandela - mjerna jedinica za jakost svjetlosti u Međunarodnom sustavu mjernih. Opća konferencija za utege i mjere (CGPM).


LED (dioda koja emitira svjetlost), je poluvodička dioda koja emitira svjetlo čim se. Fotometrija je dio optike koja se bavi svojstvima i mjerenjem izvora svjetlosti. Lumeni su mjera za jačinu svjetlosti, i što ih je više to bolje. Kako smo intenzitet (jačinu) svjetla naviknuti izražavati u nekim drugim mjernim jedinicama, proučiti ćemo pojedinačno luxe, lumene i candele. Stoga nije sporno da će ova vrsta rasvjetnih tijela postati glavni izvor svjetla na svim. SI međunarodnog sustava mjernih jedinica za jačinu svjetlosti. Svjetlost je zračenje koje djeluje na mrežnicu oka te izaziva osjet vida, također. Svjetlotehničke veličine, mjerne jedinice, vrste rasvjetnih tijela.


Vidljivo zračenje ljudsko oko ne opaža samo po jačini svjetlosti već i po bojama.

Jačina svjetlosti mjerna jedinica
Osnovne fizičke veličine i njihove mjerne jedinice po SI. Mjerna jedinica za svjetlosni tok je Lumen (lm). Internacionalna jedinica (SI) lumena ili kvalitete svjetla jednaka je količini svjetla. Kandela je jakost svjetlosti kojom u određenome smjeru svijetli izvor jednobojne svjetlosti. Jedinica jakosti svjetla je CANDELA (cd).


OSTALE FIZIKALNE VELIČINE I NJIHOVE MJERNE JEDINICE U SI SUSTAVU.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.