subota, 14. srpnja 2018.

Tireociti štitnjače

Tireociti štitnjače Tireociti štitnjače Tireociti štitnjače Te promjene nisu dovoljne da bi utjecalo na kvalitetu rada štitnjače. Nalaz atipični tireociti upučuje da su nastale promjene u štitnjači te da su. Nalaz upučuje na dobročudnu promjenu štitnjače, ali samo upučuje.

Tireociti štitnjače
Zaključak: scintegrafski relativno hladna area u donjoj trećini desnog režnja. Folikule grade žljezdane epitelne stanice zvane tireociti koji.
Tireociti štitnjače
A citološki opis: u razmazu punktata iz desnog lobusa štitne žlijezde se nađu tireociti. GLANDULA THYREOIDEA ili štitnjača važna je žljezda sa unutarnjim izlučivanjem.


Bethesda klasifikacija citoloških nalaza štitnjače nastala je. Kod Hašimotovog tiroiditisa , štitnjaču oštećuju antitijela koju osoba stvara na vlastite stanice štitnjače ( tireocite ), čime se štitnjača strukturalno, morfološki. Pritom se analiziraju tireociti, fagociti i parafolikularne C-stanice. Bolesti smanjene funkcije štitnjače (hipotireoza, miksedem, kretenizam i dr.). Volumen štitnjače je od 15 do 30 cm3, a masa normalne štitnjače iznosi od 16. Središnji, suženi dio štitnjače nalazi se neposredno ispred dušnika, u visini 2. Epitelijalne stanice štitnjače (tireociti) s unutranje strane oblažu folikule i sudjeluju.


HIPOTIREOZA je stanje smanjenog lučenja hormona štitne žlezde. Tireociti sintetišu Trijod tironin T3 i Tetrajodtironin T4 a parafolikularne ćelije Kalcitonin. Upravo će TSH hormon pokazati pravilan ili ne pravilan rad naše štitnjače. Leptirastog je oblika, sliči na slovo H sa. Gotovo svaki organ ili tkivo može biti podobno za aspiraciju pomoću tanke igle. Vene štitne žlezde se ulivaju u gornju šuplju venu (lat. vena cava superior). U odnosu na svoju masu štitasta žlezda spada u nejbolje prokrvljene organe u telu. U desnom režnju štitnjače imam dvije tvorbe, izoehogeni čvor vel.


TIREOCITI učestvuju u sintezi hormona T3. Hurthleove stanice u obilnim nakupinama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.