nedjelja, 30. listopada 2016.

Konvergentne i divergentne leće

Konvergentne i divergentne leće U ovisnosti o sfernim dioptrima, leće mogu biti konvergentne, ako su u sredini deblje nego na krajevima, i divergentne, ako su u sredini tanje nego na krajevima. Razlikujemo konvergentne i divergentne leće (hrv. sakupljače i rastresače). Kao i kod zrcala, tako i kod leća imamo karakteristične zrake koje pomažu pri.

Konvergentne i divergentne leće
Divergentna leća od realnog predmeta uvijek daje virtualnu sliku (dok od virtualnog predmeta može dati i realnu sliku), stoga se kod konstrukcije slike koristimo i. Konstrukcija slike kod konvergentne leće moguća je pomoću tri karakteristične zrake iz vrha predmeta: 1) zraka (zelena) koja pada na leću paralelno sa. Staklo ili drugi transparentni materijal koji ima takav oblik naziva se leća. Set prizmi (i jedna planparalelna ploča) djeluje kao konvergentna ili divergentna leća. Sustav leća; divergentna leća daje realnu sliku. S dvije ili tri leće, koje ispravljaju aberacije, moguće je.


Dogovor o predznacima velicina kod zrcala i leca. U Galileievu dalekozoru objektiv je konvergentna leca, a okular divergentna leca. Svojstva leće ovise o njezinoj geometriji i optičkim svojstvima materijala, pa je za. Za tanku leću u zraku glavna točka optičkog sustava smještena je približno u sredini leće. Povratak na popis lekcija - fizika 8. Video; Tekst lekcije; Zapamti; Ponovi; Doznaj više; Kviz; Forum. Optičke leće su prozirna tijela omeđena dvjema.


Za konvergentne leće C je pozitivan, za divergentne negativan. Dvije tanke leće, konvergentna jakosti +10 dpt i divergentna jakosti – 5 dpt, slijepljene su zajedno. Predmet se nalazi 5 cm ispred konvergentne leće. Određivanje žarišne udaljenosti konvergentne leće. Kada zraka svjetlosti dođe do Leće su.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.