nedjelja, 16. listopada 2016.

Primjena tiristora

Primjena tiristora Strujno naponska karakteristika jednosmjernog diodnog tiristora. U praktişnoj primjeni tiristora postoji nekoliko razlişitih naşina prisilne komutacije:. Treba mi ako ima ko kakvu prezentaciju o tiristorima, ili gdje se moze naci prezentacija, treba mi za maturski rad.

Primjena tiristora
Tiristor je poluvodički elektronički element koji ima svojstvo okidne sklopke jer prelazi u. Tiristori su elektroničke komponente s višeslojnim poluvodičkim strukturama. Imaju dva stabilna stanja-vodljivo i nevodljivo, a prijelaz iz jednog stanja u drugo. Punoupravljivi (MOSFET, tranzistor, GTO tiristor i njihovi hibridi: IGBT, IGCT, MCT, GCT): Mogu.
Primjena tiristora
PRIMJENA TRANZISTORA U ENERGETSKOJ ELEKTRONICI.


TIRISTORI Tiristor je elektronski element izgrađen od više slojeva P i N poluvodiča izmjenično poredanih. Izrađuje se sa dva, tri i četiri izvoda. Tako er je vrlo velika primjena tiristora u regulaciji brzine vrtnje elektromotora. Posebno je pogodna primjena za velike sporohodne motore, te regula-. Kod direktne polarizacije struja tiristora zavisi od napona ali i od struje. Jedna od praktičnih primena tiristora u DC kolima je tzv. Tiristori se primjenjuju kod poluvalne i punovalne regulacije snage motora, regulacije snage grijača, regulacije osvjetljenja, fotoćelija, kod invertora, chopera. Tiristori koji imaju samo dvije elektrode, anodu i katodu, promjenu stanja postižu.


Primjena tiristora
Primjena energetske elektronike u elektroenergetici …. Elektronika je grana znanosti i tehnike koja obuhvaća izučavanje i primjenu onih. B) stepen (brzina) porasta direktnog napona tiristora. Sistem hlađenja i grijanja satelita osnovan na primjeni toplovodne cijevi bio je. Različiti elektronski elementi - tiristori, SCR (silicon controlled rectifier) , IGBT. Primena triaka za regulisanje snage. Poluvalni fazno upravljivi ispravljač.


Kao i tiristor (vidi tiristor) i trijak će provesti u odsustvu strujnog impulsa na gejtu ukoliko između glavnih priključaka.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.