petak, 30. prosinca 2016.

Umanjenice i uvećanice u hrvatskom jeziku

Umanjenice i uvećanice u hrvatskom jeziku U zadacima ćeš odrediti koje od ponuđenih riječi su pravilno napisane. Forum - Stranica 2 - Cafe Bar - uvećanice u hrvatskom jeziku - trebam pomoc! Za sve nabrojene imenice u pojedinom retku nađi zajednički naziv.

Umanjenice i uvećanice u hrvatskom jeziku
Imenice koje označavaju nešto umanjeno su umanjenice. Prhnule bi u zrak kričave ______ koje su živjele. Sufiksalna tvorba uvećanica u hrvatskome književnome jeziku.


Stjepan Babić ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb.

Umanjenice i uvećanice u hrvatskom jeziku
Kod pisanja umanjenica i uvećanica moramo pripaziti na pisanje glasova. Umanjenice i uvećanice u češkom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Filozofski fakultet u Zagrebu, Department of West Slavic. Ponovite umanjenice i uvećanice uz zanimljivu križaljku. Križaljku pripremila učiteljica Marinela Zrinšćak Begovac. U svoje pripovijedanje uvrsti imena dječaka i djevojčica iz.


USVOJENICE – riječi koje su tako potpuno uklopljene u hrvatski jezik da se ne. Prepiši zadane rečenice tako da umanjenice preoblikuješ u uvećanice. UMANJENICA crijep – crjepić o UVEĆANICA cijev –.

Umanjenice i uvećanice u hrvatskom jeziku
Sadržaj ove mrežne stranice ne smije se umnožavati ili reproducirati bez pismenoga dopuštenja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Prikaz Preuzimanje, Vježba-umanjenice i uvećanice, 24 kB, v. Glasovi imaju funkciju u jeziku – mogu mijenjati značenje riječi. Prema tome se načelu u hrvatskome piše bežični, išarati, otpasti, potprogram. NEPOSTOJANO A se gubi i ponovno javlja u različitim oblicima iste riječi:.


U hrvatskom standardnom jeziku postoji dvoglasnik ie koji se bilježi troslovom ije. U hrvatskom jeziku deminutivne imenice najčešće se tvore sufiksima -ak (cvijetak), -ance. Suprotno: augmentativ ili uvećanica. Kako se piše pravilno: rječca ili riječca? Pravilno je i piše se rječica jer to umanjenica od imenice rijeka (mala rijeka). Pravopis i gramatika, pregled postova u temi, registrirajte se i. Ako je dijete, umanjenica je djetešce, ali ako je beba, umanjenica je bebač, a ne bebać, zar ne?


Moovly o skupovima glasova ije i je u umanjenicama i uvećanicama. Hrvatski jezik ima mnoge tuđice, posuđenice i usvojenice.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.