nedjelja, 9. srpnja 2017.

Radioaktivni jod i-131

Radioaktivni jod i-131 Terapija radioaktivnim jodom koristi radioaktivni jod (I-131) za razaranje stanica raka štitnjače bilo gdje u tijelu. Nuspojave primjene radioaktivnog joda u terapijske svrhe su rijetke. Terapija s I-131 sve više zamjenjuje i kirurško liječenje jer je.

Radioaktivni jod i-131
Liječenje radioaktivnim jodom (J-131) primjenjuje se u medicini još od 50-tih godina. Naime pomoću J-131 vrlo elegantno liječimo pojačani rad štitnjače. Upustvo za pacijenta koji prima radioaktivni jod ( 131I ) kao dodatnu terapiju nakon operativnog lečenja. Nakon operacije štitaste žlezde u kojoj.


Radioaktivni jod i-131
Nakon kirurškoga postupka slijedi obično liječenje radioaktivnim jodom kako bi. Pacijent kojemu je apliciran radioaktivni jod. I postaje izvor ionizirajućeg zračenja, a time i potencijalna opasnost za osobe u svojoj blizini. Moja radna kolegica prima radioaktivni jod,jer se lijeci od hipertireoze. LIJEČENJE GRAVESOVE BOLESTI S RADIOAKTIVNIM JODOM (I131). U liječenju hipertireoze radioaktivni se jod (I-131) primjenjuje već pola stoljeća. Ablacija ostatnog tkiva ili metabolički aktivnih metastaza radioaktivnim jodom je uobičajen postupak nakon.


U nekim je slučajevima primjena I-131 dvojbena. On ima jedinstvenu sposobnost da uništi "nepotrebne" tyreotsytnыe stanice štitnjače ili malignih.

Radioaktivni jod i-131
Najveći deo oralno unetog radioaktivnog joda se apsorbuje u početnim delovima tankog. Radioaktivni jod se koristi u medicini - je izotop joda I-131. Za određivanje doze 131J koriste se metode koje se zasnivaju na. Poslije se pojavila moja zabrinutost kad sam shvatila da tamo cekaju ni pacijenti koji su na naruceni i na druge terapije ili preglede npr. Za 5 dana ide u bolnicu na tretman radioaktivnim jodom.


Kod karcinoma štitaste žlezde trebalo bi prekinuti supstitucionu terapiju pre primene radioaktivnog joda, kako bi se obezbedila njegova akumulacija u tkivu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.