subota, 21. listopada 2017.

Mali medvjed zvijezde

Mali medvjed zvijezde Poznato je po tome što se u vrhu "repa" Malog medvjeda nalazi zvijezda. Mali medvjed, mala kola ili Ursa Minor je sazviježđe vidljivo sa sjeverne zemaljske hemisfere, a sastoji se od sedam velikih zvijezda, od kojih je najznačajnija. Zviježđe Malog medvjeda nazvano je po nimfi koja je dojilaZeusa kao bebu, ali nije potpuno jasno zašto je ona ocrtana kaomedvjedica. Cirkumpolarna zviježđa i njihove najsjajnije zvijezde: – Cefej (Cepheus) – α Cefeja. Kasiopeja (Cassiopeia) – ε Kasiopeje. Tražiti zvijezde na zimskom nebu predivno je, osobito ako si prije izlaska.


To je najsjajnija zvijezda u zviježđu Mali Medvjed (Mala Kola) koji.

Mali medvjed zvijezde
Usporedite zvijezde koje vidite golim okom (bez dvogleda ili teleskopa, ali s naočalama ako ih nosite) u zviježđu MALI MEDVJED ili ORION s odgovarajućim. Znatan broj ljudi čuo je, barem, za zviježđa Velikog i Malog Medvjeda, što nije ni čudno, jer se u repu Malog Medvjeda smjestila zvijezda. Nedaleko od Malog medvjeda nalazi se jedno. Imena nekih zviježđa i zvijezda su nam razumljiva jer su prevedena s latinskog. Sjevernjača nije, kao što neki smatraju, najsjajnija. Slično kao i kod brkanja Velikih kola i Velikog medvjeda, brka se i naziv Mala kola i Mali medvjed, no u ovom slučaju koriste se iste zvijezde i. Mali medvjed (latinski Ursa Minor, oznaka: UMi), cirkumpolarno zviježđe između zviježđa Cefeja, Zmaja i Žirafe.


Zvijezde Malog medvjeda – edukativne radionice. Slikovnice kao alat za rad u odgojnim strukama i pomagačkim profesijama. Mizar je jedna od sedam sjajnih zvijezda u liku Velikih Kola koja se nalaze u zviježđu Velikog Medvjeda. Koristite li mali astronomski teleskop ili dvogled. Znamo da su sve zvijezde vrlo masivne plinovite kugle, koje zrače vlastitom. Veliki i Mali medvjed ili pak zviježđa zodijaka.


Mizar i Alkor su možda i najpoznatiji par zvijezda i vidljivi su i bez pomagala.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.