nedjelja, 15. listopada 2017.

Razlaganje svjetlosti na boje

Razlaganje svjetlosti na boje Povratak na popis lekcija - fizika 8. Video; Tekst lekcije; Zapamti; Ponovi; Doznaj više; Kviz; Forum. Svjetlost je elektromagnetsko zračenje koje je vidljivo ljudskom oku.

Razlaganje svjetlosti na boje
Razlaganje bijele svjetlosti u boje, naziva se disperzija. Prijavi drugu slikuPrijavite uvredljivu sliku. Duga nastaje kada Sunčeva svjetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi.
Razlaganje svjetlosti na boje
Svjetlost se razlaže na boje to nazivamo disperzija ili razlaganje svjetlosti.


Sunčev spektar je nastao razlaganjem bijele Sunčeve svjetlosti. Bijela svjetlost je, prema tome, mješavina svih spektralnih boja. Tu pojavu nazivamo disperzija ili razlaganje svjetlosti. Svjetlost koja se sastoji od više boja naziva se polikromatska svjetlost, a svjetlost koja ima samo jednu boju je monokromatska svjetlost, npr. Prikaz razlaganja svjetlosti na boje. Monokromatska,to je svjetlost koja ima samo 1 boju,također se zove i jednobojna svjetlost. Svjetlost može biti i u bojama,a najčešće se spominju plava,crvena i. Tako dolazi do razlaganja složene svjetlosti i boje se različito lome.

Razlaganje svjetlosti na boje
U fizici, razlaganje složene (npr. bijele) svjetlosti na boje zbog ovisnosti indeksa loma o valnoj duljini.


Boje su dakle male frekvencijske razlike u području vidljive svjetlosti. Odnedavno pomalo sarađujem sa izdavačkom. Pojava razlaganje bijele svjetlosti na boje spektra se naziva rasipanje ili. Postoje razne vrste čestica koje odgovaraju različitim bojama u spektru, i sve se gibaju u praznom prostoru. Opisao je razlaganje bijele svjetlosti na boje. Ovo razdvajanje svjetlosti na boje posljedica je ovisnosti fazne brzine o valnoj.


Praktičke potankosti funkcioniranja prizme u razlaganju svjetla ćemo načiniti u. Tako u samoj vodenoj kapljici vidimo razne boje koje idu od jednog.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.