subota, 16. prosinca 2017.

Zemlja polumjer

Zemlja polumjer Zemlja je treći planet po redoslijedu udaljenosti od Sunca i najveći među. EratostenSpremljeno u privremenu memorijuSličnoIzradio kartu ekumene (naseljena zemlja) sa 7 meridijana i paralela, koja nije. Ovo daje polumjer Zemlje od oko 6 000 kilometara, što je izvanredno dobar.

Zemlja polumjer
Kasnija računanja dimenzija Zemlje koristila su Eratostenov model, s time da se mjerila duljina meridijanskog luka koji omeđuju dva polumjera. Eratosten, knjižničar Aleksandrijske biblioteke i izumitelj metode za pronalaženje prim brojeva (tzv. Eratostenovog sita) prvi je. Kako je Eratosten izmjerio polumjer Zemlje.


Zemlja, treći unutarnji planet Sunčeva sustava s jednim prirodnim satelitom. Oblik Zemlje sličan je rotacijskom elipsoidu, kojemu je ekvatorski polumjer 6378. Numerički ekscentricitet Zemljine staze iznosi 0,01679, zbog čega se Zemlja. Ljudi koji su mislili da je Zemlja ravna ploča bili su u krivu. Prvo oplovljavanje pomorca Magellana dokazuje da Zemlja nalikuje na kuglu. Zato je zbog svojeg oblika globus najvjerniji prikaz Zemlje.


Zemlje (masa Zemlje je 5,9742.1024kg a polumjer 6,378.106m) akceleracija gravitacijske sile jednaka 7,32 ms-2. Najveći planet je Jupiter, čiji je polumjer nešto više od jedanaest puta veći od. Primijetimo da terestrički planeti (Merkur, Venera, Zemlja i Mars) imaju vrijednost. Opseg (O) Zemlje jednostavno je izračunao iz omjera:.

Zemlja polumjer
Sunce i zvijezde vrlo daleke u odnosu na Zemljin polumjer. Koliki moraju biti polumjer kružne staze umjetnog Zemljina satelita i njegova brzina da njegov period bude jednak periodu okretanja Zemlje, tj. Na površini Zemlje privlačna sila izmeu tijela mase m i Zemlje mase M iznosi: 2 m M. Kolikom se silom privlače dvije aluminijske kugle polumjera 0,5 m koje se dodiruju?


Za polumjer Zemlje možemo uzeti R = 6400 km.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.