utorak, 2. siječnja 2018.

Vlastite imenice rijeci

Vlastite imenice rijeci Imenice su riječi kojima imenujemo bića,stvari i pojave. Dijelimo ih na vlastite i opće, te konkretne iapstraktne. Vlastite (osobne) imenice su posebna imena pojedinih bića i. S obzirom na značenje, imenice se dijele na vlastite imenice (imena) i opće. U ovim rečenicama pronađi vlastite imenice i ispiši ih na crte. Imenice prema značenju dijelimo na opće i vlastite imenice. Vlastita imenica nije isto što i vlastito ime, jer vlastita je imenica jedna riječ, dok.


Imenica je vrsta riječi kojom imenujemo stvar, biće i pojavu. Vlastite imenice imenuju vlastita imena i pišu se velikim početnim slovom, npr. Konkretne imenice mogu biti opće, zbirne, vlastite i materijalne. Vila Maglenka dolazi svaku večer u posjet i prepričava im svoje dogodovštine. OPĆA je imenica zajedničko ime za sva bića, predmete i pojave koje. Prema značenju imenice se dele na: vlastite, zajedničke, zbirne, gradivne.


U rečenici, imenica može da vrši sve službe reči, tj. Na prazne crte napiši opće i vlastite. Od zadanih skupina riječi složi rečenice tako da izriču sadašnje vrijeme.

Vlastite imenice rijeci
U uvodnom dijelu časa ponoviti sa učenicima vrste riječi. DEFINICIJA: Vidimo da VLASTITE IMENICE služe za označavanje vlastitih imena ljudi, životinja. Razlikuješ li opće i vlastite imenice?


Provjeri svoje znanje iz hrvatskog u idućih deset pitanja. Gramatičke osobine imenica su rod, broj i pade. Predikat koji pored glagola sadrzi i neku drugu vrstu rijeci zove se imenski predikat. Promenjive vrste reči su: imenice, zamenice, pridevi, glagoli i brojevi. Posvojni pridjevi izvedeni od vlastitih imenica (-ov, -ev, -in). Izvedene reči, izvedenice, nastale su dodavanjem nastavaka za tvorbu reči (sufiksa).


Ovde sufiksi ne prevode druge reči u imenice već samo unose izvesnu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.