ponedjeljak, 17. prosinca 2018.

Dalmatinske riječi značenje

Dalmatinske riječi značenje Mali riječnik zaboravljenih Dalmatinskih rječi i značenja. Ove tradicionalne riječi su se generacijama koristile u svagonevnom govoru, šteta bi bila da se. Riječnik zaboravljenih dalmatinskih riječi i značenja.

Dalmatinske riječi značenje
Zaboravljene Dalmatinske riječi i njihova značenja. Preko ovih riječi i onih koje su zapisali ili ih se sjećaju drugi, donekle ćemo. Novi stanovnici pored nametanja svog govora nekritički su prihvaćali riječi koje su. Takuin je novčanik u Dalmaciji, ali može bit da je pravo značenje u talijanskom notes ili.
Dalmatinske riječi značenje
Tu se isprepliće niz riječi koji dolaze od Ilirsko-Delmatskog, latinskog, grčkog.


Timun-volan,nekad nos u prenesenom znacenju,dobices po timunu. Da, Šibenik je u Dalmaciji, ali kako ćemo ograničiti dalmatinske riječi? Božaniću kapitalno su djelo hrvatske leksikografije. IVICA GUSIĆ FILIP GUSIĆv RJECNIK GOVORA DALMATINSKE ZAGORE I. Molila bi vas da mi prevodite neke rići, koje ne razumijem. Sad smo skupa tako ritko, ma se tisin bit ce. Dundo (Dubrovnik, Korčula) ili dondo (Boka) ima značenje stric, ujak, tetak. Tom pojmu inače odgovara barba (ven. barba, tal. zio).


Dalmatinske riječi značenje
No, riječ je zanimljiva sa semantičkog gledišta. Prvotno značenje je bilo "otkup djevojke prije nego će se dovesti. Gluhak piše: Staro značenje riječi "kotja" povezano. Mnoge talijanske riječi kroz povijest su dospjele i u hrvatski. Donosimo osobitositi dalmatinskih govora. Srećko Lorger: Dalmatinske riči, VBZ, Zagreb, 2008. Forum - Stranica 14 - Dalmacija - Stari izrazi u Dalmatinskoj Zagori - Forum. Sjećate li se nekih starih riječi koje se sve rjeđe upotrebljavaju u. Molim prijevod, ovih dalmatinskih rijeci na pravilan hrvatski jezik.


MOLIM i hitno mi je do danas popodne. Mene su nešto ulovile neke dalmatinske pisme ovih dana. Bilo je još riči koje su me mučile, al se sad ne moren sitit. Ima li i to neko značenje na primorskom, dalmatinskom i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.