četvrtak, 28. rujna 2017.

S ili sa ispred imena

S ili sa ispred imena PRAVOPIS BOSANSKOGA JEZIKA ZA OSNOVNE I SREDNJE SKOLE. Halilović, Bosanski jezik) - (2) Putopisac, karikaturist. Ovo je zvanična norma ili standard Wikipedije na bosanskom jeziku. U članku se nalaze i sinonimi, s tim da prvi navedeni sinonim ima prednost i koristi se u. Prilikom polaganja državne mature ispit iz hrvatskog jezika nije jedini. Tema: Bosanski jezik, pravilno i nepravilno, pisanje i izgovor. Isto je,samo ne bi bilo dobro da je napisano "pomocu s tobom".


S ili sa ispred imena
Tako se piše i: s(a) tobom, s(a) nama, s(a) vama, s(a) njima, s(a) njom, s(a) njim. I sa drugim predlozima mnom se piše odvojeno: za mnom, nada mnom, preda. Danas se znatno proširila upotreba oblika sa, ali se ipak preporučuje s gdje. Podaci o autoru, Bosanski jezik u 100 pitanja i 100 odgovora, Sarajevo, 1999). Prvo poglavlje opisuje najčešće pravopisne pogreške: ije i je, č i ć, s i. Glagol dozvoliti preuzet je u hrvatski jezik iz ruskoga i umjesto njega. Postoje tri jednostavna pravila: ispred oblika osobne zamjenice prvog lica jednine u instrumentalu (sa mnom); ispred riječi koje počinju. Prvo početno slovo veliko, ostala početna slova mala, osim ako je u pitanju vlastito ime. A" se umeće kad se "s" nalazi ispred riječi koje počinju sa s, z, š i ž.
S ili sa ispred imena
Riječ se krati: a) na početno slovo: č. Znanstvene titule pišu se ispred imena i prezimena, a znanstveno-nastavna zvanja.


Zarez se ne piše kad apozicija dolazi iza imena i već je postala njegov. Neki jezikoslovci vele da se oblik sa piše isključivo ispred riječi koje počinju suglasnicima s, z, š ili ž. Jedni ih uvode kao kategoriju, a drugi ne pa pišu, recimo, s psom, unatoč tomu što je. Drugo poglavlje pojašnjava kako se sklanjaju kratice i osobna imena i. Niječna čestica piše se zajedno s imenicama, pridjevima, zamjenicama i. Svi kojima ime počinje sa b neka izađu!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.