srijeda, 25. siječnja 2017.

Doprinosi na drugi dohodak

Doprinosi na drugi dohodak Drugi dohodak koji podliježe obvezi doprinosa i poreza. Doprinosi za zdravstveno osiguranje - 7,5%. Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. Za osiguranika po osnovi primitka od kojih se utvrđuje drugi dohodak (honorar) obveznik doprinosa za mirovinsko osiguranje je primatelj, a obveznik. Na primitke po osnovi ugovora o djelu plaća se: doprinos za. Drugim dohotkom smatra se i primitak po osnovi povrata doprinosa.

Doprinosi na drugi dohodak
Na drugi dohodak trebaju biti obračunati doprinosi i porezi po sljedećim stopama (od 1.1.2017.):.


Oporezivanje ugovora o djelu (drugi dohodak). Dohodak ostvaren po osnovi razlike vrijednosti imovine i visine. Primitke od kojih se utvđuje drugi dohodak isplaćen umirovljeniku. Primatelj primitka od kojeg se utvrđuje drugi dohodak obvezan je obračunati doprinose koji se utvrđuju iz osnovice, a to su doprinos za. Predujmovi poreza, doprinosi, naknade i članarine. Nove brojčane oznake za doprinose prema plaći od 01. Predujam poreza i prireza na drugi dohodak po osnovu.

Doprinosi na drugi dohodak
Ovim se Zakonom propisuje obveza plaćanja doprinosa za financiranje.


Porezna stručnjakinja Marija Zuber pojasnila je da će kod drugog dohotka obavezu plaćanja doprinosa imati isplatitelj, tj. Nalozi za isplatu drugog dohotka s obvezom doprinosa. Uz to, na snagu bi trebali stupiti i neki drugi važni zakoni, primjerice novi Zakon. Porez na dohodak - osobni odbitak 3. Tako će se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaćati i na. Građani koji imaju drugi dohodak zarađen temeljem npr. Ovime se određuje da li se za drugi dohodak obračunavaju doprinosi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.