nedjelja, 17. prosinca 2017.

Sta je demokratija definicija

Sta je demokratija definicija Moderna demokratija može se definirati kao sistem vlasti u kojem konačna politička moć ili suverenitet, pripada narodu bilo direktno ili putem izabranih. Preduvjet bilo kakvog zalaganja ili angažiranja. Izraz "demokratski" odnosno demokracija se u širem smislu koristi kako bi se.

Sta je demokratija definicija
Riječ demokratija označava oblik vladavine gdje odlučuju svi građani. To je suprotno od vlasti nekolicine ili. Termin demokratija potice iz grckog jezika.


Definicija za značenje reči demokratija.

Sta je demokratija definicija
Demokratija je kada se dva vuka i jedna ovca dogovaraju šta će imati za večeru. I Povoljni uslovi za stabilnu demokratiju;. Problem granica demokratske teorije jeste u tome što inicijalna definicija. Ona je vrijednost koja u sebi ujedinjuje gotovo sve najviše ideale kojima čovječanstvo oduvijek teži, kao što. Demokracija je pojam s nebrojeno mnogo značenja. Enciklopedijski članak: demokracija, on-line izdanje Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.


Takve definicije nisu u stanju da objasne savremene ustavne demokratije. Teorija prava je ta koja nam govori šta je važenje: ona ne govori o tome koji su ili. U svojoj čuvenoj definiciji, Abraham Linkoln je opisao demokratiju kao “vlast. Pojam deliberativna demokracija (u daljem tekstu DD):. Prema toj bi lapidarnoj definiciji demokracija bila vladavina koja proizlazi iz naroda. Prvi dio formulacije, prema kojoj je demokracija vladavina koja proizlazi iz. Osvijestiti u kakvom društveno-političkom kontekstu zapravo živimo!


Usporediti to s pojmom (i smislom). Ustav kao pravni akt stvara temelje za uspostavljanje ustavne (konstitucionalna) vladavine i demokracija, uzajamno su povezani, a ipak različiti pojmovi. Vebsterova definicija, prema kojoj demokratija znači “.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.