utorak, 28. studenoga 2017.

Harmonijsko titranje fizika

Harmonijsko titranje fizika Sustav koji titra (oscilira) pod utjecajem harmoničke sile harmonički je oscilator. Titranje je periodično gibanje tijela po putanji koja se ponavlja. HARMONIJSKO TITRANJE Nina Obradović, prof. Na slici je prikazan y, t graf jednog harmonijskog titranja. Matemati£ko njihalo sastoji se od to£kaste mase m koja je pri£vr˛˘ena na nit zanemarive mase duljine l. Faza (φ) – početni pomak (mjeren kao kut). Ako vrijedi Hookeov zakon (tj. amplituda je mala), tada.


T ne ovisi o A i takvo titranje zovemo harmoničko ! Periodično gibanje je gibanje koje se ponavlja. Enciklopedijski članak: harmoničko titranje, on-line izdanje Hrvatske enciklopedije Leksikografskog. Izgradnja, odabir i usuglašavanje hrvatskoga nazivlja u fizici. FIZIKA – podloge za studij strojarstva. Pretpostavimo da izvor vala harmonijski titra prema jednadžbi:. Harmonijsko titranje - upute za profesora.


Neka čestica sredstva, koja je udaljena za x od izvora vala, počet će titrati tek kad do nje stigne energija, odnosno val, od izvora, odnosno, nakon. Masu opruge i dimenzije kuglice zanemariti. Gibanje tijela kod harmonijskog titranja opisujemo jednadžbom. A - amplituda titranja - početna faza. Mladen Pavicic, Predavanja iz fizike, 2014-5-2, Sveuciliste u Zagrebu. Kratki filmić napravljen za projekt iz fizike o titranju.


Perioda titranja ovisi samo o masi opruge i konstanti opiranja. Amplituda harmonijskog titranja je 5cm, period 8s, a početna faza. Ako jednodimenzionalno gibanje kao funkcija. A amplituda titranja, ω kružna frekvencija, a φ faza titranja. Objasni analogiju između harmonijskog titranja i i jednolikog kružnog gibanja. Fizika istražuje prirodu, a u prirodi ništa ne miruje, sve se giba.


Materijalna točka mase m jednostavno titra oko položaja ravnoteže pod.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.