subota, 9. prosinca 2017.

Električni potencijal i napon

Električni potencijal i napon Omjer energije i količine naboja u nekoj točki el. Potencijal točke u okolišu točkastog naboja možemo. Napon izmeñu dvije točke u elektrostatskom polju jednak je.

Električni potencijal i napon
Kondenzator je nabijen nabojem Q uz napon V. Svi zadaci su predviđeni za domaći rad! Razlika potencijala između 2 tačke električnog polja iznosi 45 V. Smjer porasta električnog potencijala suprotan je smjeru vektora električnog polja.
Električni potencijal i napon
Još u starom veku, pre više od 2600 godina, grčki filozof Tales je opisao ogled ako se komad ćilibara. Kada se u električno polje unese naelektrisana čestica q , sve dok se nalazi u nekoj tački polja ona ima potencijalnu energiju (Ep).


Proboj kondenzatora, probojni napon i kapacitet su bitne karakteristike. Električno polje, potencijal i napon. Svaka točka električnog polja ima potencijal s obzirom na Zemlju. Kolika je brzina elektrona koji se ubrzao kroz napon od 100 V? Veza napona i jačine homogenog električnog polja. E definiše kao odnos Kulonove sile i. Naglasimo još jednom da je napon razlika potencijala izmedju dve tacke u polju.

Električni potencijal i napon
Razliku potencijala između dviju točaka električnog polja. Потенцијал електричног поља и напон.


Аналогија са гравитационим пољем: тело одређене масе унето у гравитационо поље. Iz odnosa Uab = φa – φb proizlazi da se električni potencijal i električni napon mjere istom mjernom jedinicom volt (V), a jakost električnog polja mjeri se u. Jedinica za električni potencijal i elktrični napon u SI sistemu je volt (V). Rad električnog polja pri kretanju. Napon (U) je razlika potencijala između dvije točke električnog polja. Svaka stezaljka izvora ima određeni potencijal. Ona je jednaka radu potrebnom da se naboj q iz beskonačnosti dovede na udaljenost r od naboja Q. Koja je jedinica električnog potencijala i kako je definirana? Kako glasi izraz koji povezuje napon izmeĎu dviju točaka i električne.


U elektrostatičkom polju potencijalna razlika i napon su identični.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.